Tien jaar Passend Onderwijs: hogere kosten en meer thuiszitters

11-09-2024

 

Het Passend Onderwijs heeft zijn beloften nog niet waargemaakt. Het aantal kinderen dat duur speciaal onderwijs volgt, neemt niet af maar juist toe, de kosten rijzen de pan uit en veel leerlingen zitten thuis. Waar gaat het mis?

Tien jaar geleden werd het Passend Onderwijs ingevoerd. Kinderen met een hulpvraag moeten sindsdien zo veel mogelijk naar reguliere scholen. De hoop is een passende loopbaan, op school en daarna, voor iedereen. Maar is dat ook gelukt? Het FD maakt de balans op.

De aanleiding om Passend Onderwijs in te voeren was kritiek op het systeem met ‘rugzakjes’. Kinderen met een hulpvraag kregen een individueel geldpotje voor extra ondersteuning in de klas. Probleem was dat scholen én het Rijk niet goed konden sturen op welke leerling hoeveel ondersteuning kreeg.

Dat werd toen per kind apart geregeld. Die aanpak leidde tot veel bureaucratie en de vrees was dat steeds meer kinderen om zo’n rugzakje zouden vragen. Als gevolg daarvan waren de kosten niet transparant en moeilijk beheersbaar. Bovendien nam het aantal thuiszittende kinderen toe.

Het roer moest dus om. Maar nu, een decennium later, blijken de problemen van toen nog altijd de realiteit.

Lees verder bij : Kind van de rekening

Bron: FD



« Terug naar het overzicht