Studenten gaan eindexamenkandidaten helpen
17-03-2021
Studenten gaan eindexamenkandidaten helpen bij het wegwerken van eventuele leerachterstanden door de coronacrisis. Middelbare scholen betalen een vaste prijs voor de bijlessen en hopen direct studenten te interesseren voor het lerarenvak.
Veel examenkandidaten hebben door de coronacrisis behoefte aan extra persoonlijke begeleiding bij de voorbereiding op het centraal examen. Om leraren hierbij te ondersteunen hebben lerarenopleidingen en sectororganisaties in het hoger- en voortgezet onderwijs een platform in het leven geroepen waar studenten gemobiliseerd worden om duizenden examenleerlingen één op één ondersteuning te bieden bij de voorbereiding op hun centraal examen.
Via het platform studentinzetopschool.nl kunnen scholen een beroep doen op studenten om examenkandidaten bij te spijkeren. Het gaat om hulp voor alle vakken, online en offline, door heel Nederland en altijd voor dezelfde prijs. Dit publieke initiatief brengt vraag en aanbod op een efficiënte manier bij elkaar en ontzorgt de scholen. De scholen geven aan op welke vakken voor hun leerlingen ondersteuning noodzakelijk is en de initiatieven op het platform verzorgen de matching.
Elk initiatief is gekoppeld aan een lerarenopleiding en de studenten krijgen een door die lerarenopleiding verzorgde cursus over de begeleiding richting het eindexamen. Er is vanzelfsprekend nauw contact tussen de vakleraren en studenten die voor een school worden ingezet.
Initiatiefnemer en lerarenopleider Ralph Meulenbroeks: “Via dit platform brengen we vraag en aanbod bij elkaar op een manier die niet alleen voor 2021 maar ook op de lange termijn een effect heeft. Wie weet gaan deze studenten naar aanleiding van deze ervaring wel kijken bij een lerarenopleiding. Onderwijs moet je meemaken!”
Het ministerie van OCW heeft 37 miljoen euro in het vooruitzicht gesteld, speciaal om scholen in staat te stellen ook examenkandidaten te steunen van wie de ouders niet in staat zijn dergelijke kosten te dragen. Naar verwachting wordt nog deze week de regeling gepubliceerd waarin de toewijzing van die middelen geregeld wordt. Een uur een-op-een-bijles kost bij StudentinzetopSchool € 27,50. Naast het verzorgen van de bijles is hierbij ook inbegrepen de matching door de betrokken organisaties en de training en begeleiding van de studenten door lerarenopleidingen. Studenten worden bovendien met goede arbeidsvoorwaarden in dienst genomen.
Belangrijke bijvangst van dit project is dat al deze studenten in aanraking komen met het onderwijs. Zij ervaren direct hoe mooi en belangrijk het is om daadwerkelijk leerlingen (en leraren) te ondersteunen. Met dit initiatief worden studenten enthousiast gemaakt voor het leraarschap.
« Terug naar het overzicht