Slob en Van Engelshoven presenteren 'ongekende' onderwijsplannen

17-02-2021

 

Het kabinet trekt 8,5 miljard uit voor het onderwijs, bedoeld om de achterstanden in te lopen die leerlingen en studenten hebben opgelopen door de coronacrisis. De demissionaire ministers Van Engelshoven en Slob hebben vanmiddag een pakket aan maatregelen gepresenteerd voor alle schooltypen, variërend van het basisonderwijs tot de universiteiten.

Minister Van Engelshoven voor Hoger Onderwijs zegt dat er flink wat moet gebeuren om het onderwijs weer op de rit te krijgen. Volgens minister Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs is het programma "ongekend".

Een groot deel van het geld gaat rechtstreeks naar de scholen zelf, zodat de leraren zelf kunnen bepalen hoe zij dit het beste kunnen inzetten. Slob wil bij iedere leerling op basis- of middelbare school kijken wat er nodig is. "Het coronavirus mag voor niemand leiden tot minder kansen", zegt Van Engelshoven.

Studenten betalen het komend studiejaar de helft van het college- of lesgeld. Dat is een van de maatregelen die het demissionaire kabinet neemt vanwege de achterstanden die in het onderwijs zijn opgelopen door de coronacrisis. 

Met alle maatregelen bij elkaar is 8,5 miljard euro gemoeid voor de komende tweeënhalf jaar. Daarvan is 6 miljard voor het basis-, voortgezet en speciaal onderwijs. Het Nationaal Programma Onderwijs is een steunprogramma voor herstel en perspectief in het het funderend onderwijs (basisonderwijs en voortgezet onderwijs), het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en het hoger onderwijs. Het complete programma is als kamerstuk te downloaden bij Rijksoverheid.

Bron: NOS, Rijksoverheid



« Terug naar het overzicht