Sector wil in gesprek over herstelplan maar houdt zorgen
12-11-2024
Vandaag stuurde staatssecretaris Mariëlle Paul een Kamerbrief over het Herstelplan Onderwijs. De AOb, CNV, AVS, FvOv, VO-raad en de PO-Raad gaan hierover graag in gesprek. Tegelijkertijd plaatsen zij kritische kanttekeningen bij de voorgestelde aanpak en hebben zij hun zorgen per brief gedeeld.
Vooropgesteld: de sector- en werknemersorganisaties juichen de intentie van de staatssecretaris toe om tot een gezamenlijke en langjarige aanpak voor het onderwijs te komen. Zij zien in de Kamerbrief van de staatssecretaris aanknopingspunten om tot een langetermijnaanpak te komen. Tegelijkertijd bevat de voorgestelde aanpak ook een aantal onwenselijke of onrealistische voorstellen. Daarom roepen zij het kabinet op om onder andere:
- Oog te houden voor de brede opdracht van het onderwijs en de curriculumherziening volgens oorspronkelijke planning te laten verlopen.
- Scholen per volgend schooljaar te laten weten op welke bekostiging zij de komende tien jaar structureel kunnen rekenen.
- Niet pas per 2027 maar per schooljaar 2025/2026 te zorgen voor voldoende structurele bekostiging voor structurele taken.
- Te zorgen voor samenhang in de aanpak van het Herstelplan Onderwijs.
- Te zorgen voor duidelijkheid over rollen en sturing in het funderend onderwijs.
- Zich te focussen op het beter toerusten van de sector in plaats van te sturen via wetgeving.
Financiële onderbouwing ontbreekt
De Kamerbrief beschrijft diverse initiatieven die bij moeten dragen aan het verbeteren van de onderwijsresultaten op lezen, schrijven en rekenen en het borgen van voldoende en kwalitatief goed onderwijspersoneel. Bijvoorbeeld het ‘oprichten van een Kennisinstituut voor het onderwijs dat de verbinding legt tussen wetenschap en de praktijk’, ‘het verlagen van de werkdruk’ en ‘een betere toeloop tot Voor- en vroegschoolse Educatie (vve) voor taal en rekenen’.
Opvallend is dat er met geen woord wordt gerept over een financiële onderbouwing. Zeker in het licht van de forse bezuinigingen in het funderend onderwijs roept dit vraagtekens op.
In het voorjaar van 2025 wordt het uitgewerkte Herstelplan aangeboden aan de Tweede Kamer. De AOb, CNV, AVS, FvOv, VO-raad en de PO-Raad nodigen het kabinet en de coalitiepartijen uit om, op basis van de aandachtspunten uit hun gezamenlijke brief, in gesprek te gaan.
Meer informatie?
Download de Kamerbrief over het Herstelplan Onderwijs
Download de gezamenlijke brief van de sector en werknemersorganisaties
Bron: PO-raad
« Terug naar het overzicht