PO-Raad wil naar één doorstroomtoets

10-10-2024

 

De PO-Raad vindt dat de zes doorstroomtoetsen voor leerlingen uit groep 8 zo snel mogelijk moeten worden ingeruild voor één doorstroomtoets en roept de Tweede Kamer in een brief op dit mogelijk te maken. 

 “Als we doorgaan op de ingeslagen weg, dan verschilt de kans op een bijgesteld schooladvies per toets. Dat vinden wij onacceptabel”, aldus voorzitter Freddy Weima.

Kort voor de zomervakantie bleek uit onderzoek van de PO-Raad dat er verschillen zijn tussen de toetsen van de zes aanbieders. Daarbij viel vooral op dat het percentage hogere toetsadviezen voor één van de toetsen vaker hoger uitvalt dan bij andere toetsen. Dit betekent dat leerlingen die deze toets gemaakt hebben, meer kans hebben op een bijgesteld schooladvies.  

Destijds is de sector op aandringen van het ministerie akkoord gegaan met meerdere aanbieders voor de doorstroomtoets, maar wel onder de voorwaarde dat het voor de kansen van leerlingen geen verschil maakt of je voor de ene of de andere toets kiest.  Nu dat niet het geval blijkt, pleiten wij voor het terugbrengen van het aantal toetsaanbieders van zes naar één.  

De PO-Raad klopt nadrukkelijk aan bij de Tweede Kamer nadat staatssecretaris Mariëlle Paul (Funderend Onderwijs & Emancipatie) de signalen over de doorstroomtoets afgelopen juli relativeerde. In een brief suggereerde Paul dat de verschillen ‘simpelweg een reflectie zijn van het feit dat niet alle scholen dezelfde scores kunnen behalen’ en wil pas conclusies trekken na 2027. De staatssecretaris levert echter geen onderbouwingen bij haar stellingname. 

Niet wachten 
Het mag duidelijk zijn dat de PO-Raad - anders dan het kabinet - niet wil wachten. “Laten we niet experimenteren met de onderwijskansen van kinderen en met elkaar afspreken dat dit snel anders moet, liefst al volgend jaar. Het is hierbij belangrijk dat de doorstroomtoets die overblijft voor alle leerlingen toegankelijk is, maar daar moet een mouw aan te passen zijn. De PO-Raad denkt graag mee over een goede invulling,” aldus voorzitter Freddy Weima.  
 
Overigens heeft de PO-Raad nog altijd een uitdrukkelijke voorkeur voor een later selectiemoment. Weima: “Het toekomstperspectief van leerlingen wordt te veel bepaald door toetsen op 11- of 12-jarige leeftijd. Een blik over de grens leert ons dat je leerlingen beter kun doorverwijzen rond hun veertiende of vijftiende jaar. Alleen: daar bestaat in de Tweede Kamer op dit moment onvoldoende draagvlak voor. Tot dat verandert doen wij er alles aan om ons gemankeerde systeem dan tenminste zo eerlijk mogelijk te maken.”  

Bron: PO-Raad

 



« Terug naar het overzicht