Pabo's zien de belangstelling weer toenemen

10-01-2025

 

Meer eerstejaars aan de poort, drukke open dagen. Voorlopige cijfers wijzen op een toenemende populariteit van de pabo. Dat is een opsteker in tijden van een groot lerarentekort.

“Ik wist al sinds vroeger dat ik het onderwijs in wilde”, lacht Sil Meulenbroeks op een herfstige novemberochtend in Helmond. Samen met twee andere eerstejaars op pabo De Kempel vertelt ze waarom ze zo graag het onderwijs in wil. Ze ging van het vmbo naar mbo-onderwijsassistent, om daarna naar de pabo te kunnen. “Mijn eigen juf was voor mij een groot voorbeeld. Zij heeft mij enorm geholpen. Toen wist ik: dat wil ik ook. Jonge kinderen zien groeien.”

Studiegenoot Pim Poos had een inspirerende meester als voorbeeld. “Mijn voorkeur ligt bij groep zes, zeven, acht. Lesgeven over aardrijkskunde of geschiedenis aan wat oudere kinderen. Wat meer de diepte in. Dat lijkt me ontzettend leuk.” Stan Zegveld werd via zijn moeder, schooldirecteur, enthousiast over het onderwijs. Al twijfelde hij tot op het laatst tussen social work en de pabo. “Ik wil iets extra betekenen voor kinderen, bijvoorbeeld als het thuis niet helemaal lekker loopt. Iemand die nog even vraagt wat je het weekend gaat doen nadat de bel is gegaan.”

Er staan gebakjes op tafel, want bij De Kempel hangt de vlag uit. De instelling mag zich volgens de Keuzegids HBO opnieuw de beste pabo van het land noemen. En dat niet alleen. Nog nooit mocht de opleiding zoveel eerstejaars verwelkomen als dit collegejaar. Het zijn er ruim zeventig meer dan vorig jaar: dertig bij de voltijd en veertig bij de deeltijd. Daarmee nam de instroom dit jaar - volgens voorlopige inschrijfcijfers - met maar liefst een kwart toe. De Kempel groeit al jarenlang, met kleine schommelingen, maar zo’n klapper als nu heeft de instelling nog niet eerder gezien. “Daar zijn we natuurlijk hartstikke trots op”, vertelde collegelid Marcel Lemmen eerder al via de telefoon. “En we zien dat de belangstelling bij de laatste open dag opnieuw erg groot is.”

Lees verder

Bron: AOB



« Terug naar het overzicht