Onorthodoxe maatregelen nodig voor opvang lerarentekort?
10-09-2019
Om op korte termijn de ergste gevolgen van het lerarentekort te kunnen opvangen, zijn onorthodoxe maatregelen onafwendbaar. De PO-Raad steunt dan ook de schoolbesturen uit Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Almere (G5) die vorige week de noodklok luidden. Ze roept de Tweede Kamer op mee te denken welke noodmaatregelen snel kunnen worden genomen.
Door het groeiende lerarentekort zagen verschillende scholen en hun besturen zich de afgelopen anderhalf jaar al genoodzaakt om broodnodige maar vervelende keuzes te maken. Zo werden klassen naar huis gestuurd en samengevoegd, stonden onbevoegden voor de klas en voerden enkele scholen een vierdaagse lesweek in. De PO-Raad vindt deze maatregelen onwenselijk maar snapt dat schoolbesturen simpelweg niet anders kunnen nu de nood hoog is.
Vorige week stuurden de G5-schoolbesturen een brandbrief aan minister Arie Slob (Onderwijs). Zij pleitten daarin voor specifieke maatregelen voor de grote steden omdat het lerarentekort daar nu het grootst is. In een bijlage somden ze ‘crashscenario’s’ op van ‘noodmaatregelen die op zeer korte termijn zullen moeten worden genomen’. Een van de mogelijkheden is om leerlingen pas vanaf 5-jarige leeftijd naar school te laten gaan. Hoewel de leerplicht pas ingaat bij 5 jaar is de praktijk dat kinderen vaak al op hun vierde aan school beginnen. In de media was hier afgelopen weekend veel aandacht voor.
Als we niets doen, dreigt volgens de PO-Raad voor het primair onderwijs in 2022 een tekort van 4.100 voltijds leraren en schoolleiders. Dit tekort kan oplopen tot 11.000 voltijdsbanen in 2027.
Lees het volledige artikel
Bron: PO-Raad
« Terug naar het overzicht