Onderwijsregio’s: subsidieregeling 2025 en zorgen AVS

19-06-2024

 

De ontwikkeling van de onderwijsregio’s die bedoeld zijn om de personeelstekorten te verkleinen, gaat een nieuwe fase in. Vanaf 17 juni kunnen deelnemende besturen of penvoerders van schoolorganisaties gebruikmaken van de de Subsidieregeling Landelijk dekkend netwerk onderwijsregio’s voor kalenderjaar 2025.  Hiervoor is ruim 152 miljoen euro beschikbaar. De AVS (Algemene Vereniging Schoolleiders) uit zorgen over deze regeling.

In onderwijsregio’s wordt samengewerkt op het gebied van werven, matchen, opleiden, begeleiden en professionaliseren ten behoeve van het optimaliseren van de onderwijsarbeidsmarkt en het terugdringen van het personeelstekort. Bij de vorming van de onderwijsregio’s wordt onder andere voortgebouwd op de regionale aanpak van de tekorten (RAP) en Samen Opleiden en Professionaliseren (SO&P). 

AVS is voor het versterken van regionale samenwerking op het gebied van arbeidsmarkt en opleiden. Een onderwijsregio kan bijdragen aan een samenhangender en structurelere financiering van de aanpak van het personeelstekort, in plaats van de huidige situatie met tijdelijke, versnipperde en overlappende initiatieven en middelen.

In de ogen van AVS wil OCW echter te snel, biedt ze weinig ruimte voor een lerende aanpak en betrekt onderwijspartners onvoldoende bij de vorming van de onderwijsregio’s. AVS kan zich niet volledig vinden in de regeling voor 2025. Voor publicatie is deze slechts ter inzage voorgelegd aan de onderwijspartners en vervolgens ongewijzigd gepubliceerd. AVS zal op bestuurlijk niveau – samen met collega-sectororganisaties, de beroepsgroep en de opleiders – het gesprek met het ministerie vervolgen over de gewenste wijze van samenwerken.

Lees het hele artikel bij AVS

Bron: AVS



« Terug naar het overzicht