Nieuwe cao MBO: loonsverhoging van bijna drie procent

13-06-2024

 

De onderwijsvakbonden en de MBO Raad zijn het eens geworden over een kortdurende en beleidsarme cao. In de cao, die loopt tot eind december, is afgesproken dat de lonen per 1 juni met 2,95 procent omhoog gaan.

Op 6 juni zijn de MBO Raad en de werknemersorganisaties AOb, CNV Onderwijs, FvOv en FNV Overheid tot een onderhandelingsresultaat voor een nieuwe cao mbo gekomen. Afgesproken is dat de salarissen in het mbo met ingang van 1 juni 2024 structureel worden verhoogd met 2,95 procent. Daarnaast zijn er twee eenmalige uitkeringen overeengekomen. Iedere werknemer, die op 1 juni 2024 in dienst is, ontvangt een eenmalige uitkering van 750 Euro bruto. Wie op 1 oktober 2024 in dienst is krijgt nogmaals een uitkering van 550 Euro bruto. Voor parttimers gelden deze bedragen naar rato van hun dienstverband.

Beleidsarm
De onderhandelaars hebben besloten om tot een ‘beleidsarme’ cao te komen . De overeenkomst heeft dan ook maar een looptijd van zeven maanden (tot 31 december 2024). Volgens AOb-onderhandelaar Henrik de Moel is het de bedoeling dat de volgende cao veel uitgebreider wordt. Dan komen ook onderwerpen als werkdruk en carrièreperspectief aan de orde. In het najaar willen de bonden en de MBO-raad door het hele land regionale gesprekken voeren over deze onderwerpen. Daarna kunnen de onderhandelingen starten over een nieuwe cao met een langere looptijd.

Lees verder bij MBO-today

Bron: MBO-today



« Terug naar het overzicht