Namens Nederland: onderwijs prioriteit

13-06-2024

 

In januari nodigde de AVS schoolleiders uit om deel te nemen aan een landelijke enquête, onder de naam Namens Nederland, voor het leveren van input om samen vorm te geven aan de toekomst van Nederland. Nu is het zover! Het rapport van Namens Nederland 2024 is gereed en staat bol van de inzichten en ideeën voor de toekomst van ons mooie land.

De visie van AVS is dat sterke schoolleiders zorgen voor sterke scholen, waar kinderen goed worden voorbereid op de toekomst. Voor die toekomst werkt AVS samen met verschillende partners, zoals NL2025. 

Als inwoners van Nederland de keuze krijgen om meer te betalen in ruil voor specifieke verbeteringen in het onderwijs, dan is er consensus over een aantal onderwerpen. Inwoners zijn bereid meer te betalen voor aandacht voor het lerarentekort (75 procent), kleinere klassen (72 procent), aandacht voor leerlingen uit kwetsbare groepen (69 procent), meer maatwerk (69 procent), hogere salarissen (68 procent) en mogelijkheden om vakmensen gedeeltes van lessen te laten geven (68 procent). Over andere onderwerpen is Nederland meer verdeeld. Het gaat dan om onderwerpen als meer leren over kunst en cultuur, het verbeteren van voor- en naschoolse onderwijs en aandacht voor betere samenwerking tussen scholen en ouders.

Belangrijkste uitkomsten

De belangrijkste algemene uitkomsten van het rapport Namens Nederland zijn:

Inwoners van Nederland (88 procent) zijn het met elkaar eens over de richting van de toekomst van Nederland, waar klimaat, veiligheid, onderwijs en zorg prioriteiten zijn.
Inwoners van Nederland zijn bereid om een substantiële inspanning (bijna 4 uur per week meer werken) te leveren om deze ambitie te realiseren.
Veel inwoners van Nederland zijn gelukkig op persoonlijk vlak, maar het percentage inwoners dat gelukkig is met hun land is gedaald van 56 procent in 2020 naar 32 procent in 2024.
Veel inwoners van Nederland omschrijven Nederland als ‘op Nederland gericht’, met uitzondering van de jongeren.
Er is een sterke stem vanuit Nederland voor het stimuleren van woningbouw. Een meerderheid van 77 procent van de inwoners van Nederland vindt dat de overheid meer zou moeten doen om de woningbouw in Nederland te stimuleren.

Lees verder bij AVS

Bron: AVS



« Terug naar het overzicht