Minister pleit voor meer praktijkgericht onderwijs voor alle leerlingen
13-06-2024
Vraagstukken praktisch oplossen helpt veel leerlingen om zaken beter te snappen en geeft ze bovendien vaardigheden en een onmisbare ervaring mee voor toekomstige stappen in het onderwijs en de arbeidsmarkt. Op de middelbare school wordt vooral gekeken naar wat een leerling moet kennen of kunnen binnen theoretische vakken. Praktische vaardigheden zijn in veel gevallen een ondergeschoven kindje en worden minder gewaardeerd.
Dit moet anders, vindt minister Paul voor Primair en Voortgezet Onderwijs. Op termijn moeten alle schooltypen ook praktijkgericht onderwijs bieden, van vmbo tot en met vwo. Daarbij onderzoekt Paul hoe je praktische prestaties meetbaar en toetsbaar kunt maken zodat ze kunnen meetellen bij bijvoorbeeld de keuze voor een vervolgopleiding, schrijft ze aan de Tweede Kamer.
Basisvaardigheden
De basisvaardigheden zoals lezen, schrijven en rekenen blijven onmisbaar. Praktijkgericht onderwijs kan die vaardigheden juist versterken. Door taal en rekenen te integreren in een praktijkgerichte opdracht, gaan teksten en sommen voor leerlingen echt leven. Dat helpt bij het leren. Weten hoe je de oppervlakte van een ruimte moet berekenen, bijvoorbeeld in een praktijkopdracht waarbij je een nieuwe aula voor de school mag ontwerpen. Dit maakt dat leerlingen veel beter snappen wat ze leren en waarom dat nodig is. Zo kan praktijkgericht onderwijs bijdragen aan het verbeteren van hun basisvaardigheden.
Lees verder bij Rijksoverheid
Bron: Rijksoverheid
« Terug naar het overzicht