Minder les en onvoldoendes
21-04-2022
Drie maanden geen Nederlandse les, het vak informatica niet meer kunnen kiezen of vijf verschillende leraren in een halfjaar voor wiskunde. Middelbare scholieren door het hele land hebben last van het toenemende lerarentekort en dat heeft invloed op hun prestaties.
"We hadden twee maanden geen biologie en moesten toen ineens een toets maken", zegt Charlotte uit 5 vwo. "De klas haalde gemiddeld een 4,5."
Een inventarisatie van NOS Stories op honderd scholen door het hele land bevestigt de groei van het lerarentekort. Bijna alle scholen geven aan er last van te hebben. Vacatures blijven langer openstaan en het wordt moeilijker om vervanging te vinden als leraren tijdelijk uitvallen, door bijvoorbeeld een burn-out.
En het lerarentekort is niet meer alleen een probleem van de grote steden. "Eerst hadden vooral grote steden er last van, omdat lesgeven daar soms lastiger was en leraren er ook geen huis konden vinden dat ze konden betalen. Nu zien we dat het probleem echt overal is", vertelt Manon van Essen van CNV Onderwijs.
Dat merkt ook Marjan Weekhout, rector van het Twents Carmel College in Oldenzaal. "We hadden dit jaar voor het eerst openstaande vacatures in augustus, dat hebben we nog nooit gehad. Het was altijd een probleem van het westen, niet het oosten. Maar ik hoor het nu van meerdere scholen in onze regio."
Lees verder bij NOS
Bron: NOS
« Terug naar het overzicht