Met veel formatiezorgen de vakantie in

05-08-2024

 

Uit de formatiepeiling die AVS in juni/juli 2024 onder 297 schooldirecteuren in het primair onderwijs hield, blijkt dat 52% van de schooldirecteuren de formatie op hun basisschool op dat moment rond had; bij 32% is dat ‘bijna’ het geval. 16% is bij de start van de zomervakantie nog op zoek naar personeel. Ondanks dat de tekorten vergeleken met peilingen van voorgaande jaren minder zijn, blijft de formatie een flinke uitdaging. Want het aantal FTE’s waar nog behoefte aan is, is gestegen.

Lokale verschillen
De pijn is het grootst in de provincies Drenthe, Flevoland en Zeeland, waar een derde van de bevraagde schoolleiders nog met tekorten kampt. De buitenrandstedelijke provincies Overijssel (waar 80% de bezetting compleet heeft), Noord-Brabant (72), Friesland (67%), Groningen (67%) en Zeeland (67%) doen het relatief goed – tegen een landelijk gemiddelde van 52%. In de Randstad zijn de tekorten over het algemeen groter.

Tekorten in FTE-uren liggen hoger dan voorheen
Van de schooldirecteuren met vacatures zegt 24% tussen de 0,6 en 1,0 FTE aan vacatureruimte open te hebben staan. 31% zoekt personeel voor 0,4 tot 0,6 FTE, 17% voor 1,0 tot 1,5 FTE en 11% voor minder dan 0,4 FTE. De scholen waar tekorten zijn, zijn weliswaar kleiner in aantal dan voorgaande jaren, maar de tekorten in FTE-uren zijn iets hoger. Er is met name een fikse stijging in de groep 0,4 tot 0,6 FTE (was in 2023 23%). De groep ‘minder dan 0,4% daalde van 16% in 2023 naar 11%.

Waarin zijn tekorten
Er is met name behoefte aan leerkrachten (36%), gevolgd door vakdocenten bewegingsonderwijs (9%) en ondersteunend personeel (7%).

“Door de tekorten aan onderwijspersoneel staat de onderwijskwaliteit stevig onder druk. We zien kansen in het herstelplan dat in het hoofdlijnenakkoord wordt genoemd, als dit wordt uitgewerkt in een integraal plan voor langere tijd om de problemen in het onderwijs het hoofd te bieden,” bepleit AVS-bestuurder Karin Straus samen met de andere sociale partners aan de landelijke overlegtafels.

Externen en/of inhuur
64% van de schoolleiders huurt geen zzp’ers in.

--

Hoe gaan schoolleiders om met deze tekorten?
Bijna de helft (49%) van de schooldirecteuren geeft aan de school als gevolg van de personeelstekorten anders te gaan organiseren; 27% overweegt dit. Hierbij gaat het vooral om de inzet van ander personeel naast de leerkracht (assistenten, specialisten en dergelijke, 34%) en in mindere mate unitonderwijs, leerpleinen, domeinen (7%), leerlingen in heterogene groepen/geen jaarklas/diverse leeftijden (5%). 3% van de ondervraagden heeft een vierdaagse schoolweek ingevoerd als gevolg van personeelstekorten.

Gevraagd of verwacht wordt dat leerlingen in voorkomende gevallen vaker dan nu het geval was naar huis te moeten sturen antwoordde 44% van de schooldirecteuren bevestigend.

--

Over deze peiling
Tussen 27 juni en 12 juli 2024 deden 297 schoolleiders mee aan de AVS-peiling over de formatie. 34% van hen werkt op een school met meer dan 300 leerlingen en 29% van de schooldirecteuren heeft tussen 11 en 20 scholen binnen het bestuur.

--

In september herhaalt AVS deze peiling om te meten of, in hoeverre en hoe scholen erin zijn geslaagd om het nieuwe schooljaar te starten met een complete formatie.

Lees het hele artikel bij AVS

Bron: AVS



« Terug naar het overzicht