Met de rug tegen de muur besteden scholen steeds meer geld aan extern personeel

08-10-2024

 

Het kabinet werkt aan wettelijke regels om paal en perk te stellen aan de externe inhuur van leraren en ander personeel. Uit nieuwe cijfers blijkt dat veel schoolbesturen vorig jaar weer meer onderwijsgeld eraan uitgaven. 

In zuidwest Friesland liggen de tien basisscholen van stichting Nije Gaast. ‘Het land van de Friese meren. Dat betekent ruimte, rust, water en een fijne plek om te leren’, zo vertelt de website.

Er is nog een manier waarop de onderwijsinstelling zich van veel andere onderscheidt. In 2022 gaf de scholengroep ruim twee miljoen euro uit aan het inhuren van extern personeel. Het betrof met name de inhuur van onderwijsondersteuners (2,5 ton), schoolleiders (2,7 ton) en leerkrachten (1,3 miljoen). In totaal kwam ruim een kwart van de totale personeelslasten op conto van deze zogenoemde post ‘personeel niet in loondienst’. Dat is meer dan het jaar ervoor, en meer dan de meeste andere schoolbesturen in het primair en voortgezet onderwijs.

“We vinden dat geen gewenste situatie. Daarom werken we er hard aan om deze uitgaven omlaag te brengen”, vertelt voorzitter Gerlotte Majoor van het college van bestuur. Zo steekt de stichting meer tijd en energie in het behouden van nieuwe collega’s, met een onboarding inwerkprogramma en betere begeleiding. Ook probeert de scholengroep ziektevervanging en tijdelijke vacatures zoveel mogelijk op te vangen met een invalpool van vaste medewerkers. “Het liefst doen we helemaal geen beroep op externe inhuur. Maar het eerlijke verhaal is dat er een groot tekort is aan leraren en schoolleiders. Dat is ook te merken in een regio als de onze, wat meer in de periferie.” 

Te veel externe inhuur is ongewenst, betoogt Majoor. “Voor ons staat de relatie centraal: tussen leerling en leraar, tussen ouders en leraar en binnen het team. Daarom willen we vertrouwde gezichten voor de klas. Niet alleen voor de kinderen, maar ook de teamontwikkeling. Als je met elkaar werkt aan ontwikkeling en het volgende jaar is een derde van het team weer weg, dan kun je moeilijk iets opbouwen”, aldus Majoor. Daarnaast is er een financiële reden om inhuur van buiten te beperken: het is duur. “Als ik ergens het dubbele voor een leerkracht uitgeef, moet ik ergens anders de hand op de knip houden.”

--

Vierdaagse lesweek
Veel instellingen zagen de uitgaven aan externe inhuur vorig jaar verder toenemen, zo blijkt uit jaarverslagen die het Onderwijsblad doornam. In 2023 gaven het primair en voortgezet onderwijs samen een recordbedrag van ruim 1 miljard euro uit aan extern ingehuurd personeel.

--

“We willen liefst zoveel mogelijk met eigen mensen werken. Maar ik zie een uitzendbureau niet als een duivels instituut. Voorop staat de continuïteit van het onderwijs. Elke keer dat een leerling naar huis gestuurd moet worden, doe je een kind in feite tekort.”

Lees het hele artikel bij de AOb

Bron: AOb, Onderwijsblad



« Terug naar het overzicht