Lerarenopleidingen winnen sterk aan populariteit

13-10-2022

 

Lerarenopleidingen zijn afgelopen studiejaar een stuk populairder bij nieuwe studenten: de instroomcijfers in deze studierichting zijn flink gestegen. Dit blijkt uit analyses van de nieuwe Keuzegids hbo, die deze week verschijnt.

Het onderwijs lijkt de komende jaren vooral te kunnen rekenen op een nieuwe lichting docenten voor de maatschappijvakken, zoals geschiedenis, aardrijkskunde en economie. Bijzonder is dat deze richting in 2020 juist nog kampte met een krimp van maar liefst 33% ten opzichte van 2019, en nu met een groei van maar liefst 98% tot de voorste linie van de lerarenopleidingen behoort. Ook bij de bètavakken is na een krimp in 2020 nu een behoorlijke groei te zien.

Bij de andere docentenopleidingen is eveneens een toename zichtbaar, zij het wat bescheidener. Zo is bij de docentenopleidingen voor de talen een groei van 50% te zien. Ook zit de opleiding tot sportdocent in de lift: in 2020 meldden 2.606 studenten zich aan, ten opzichte van 1.904 in 2019, en in 2021 is dat aantal verder toegenomen tot 3.019.

Een mogelijke oorzaak van de groei is het pakket aan maatregelen van de overheid tegen het lerarentekort. Zo mogen studenten van deze opleidingen in zowel het eerste als het tweede jaar voor de helft van het collegegeld studeren en is er afgelopen zomer een akkoord bereikt over loonsverhoging voor docenten in zowel het primair als voortgezet onderwijs.

Positie
Ieder jaar zet de Keuzegids hbo alle hogescholen in Nederland op een rij. Over de gehele linie bekeken is de positie van de meeste hoger onderwijsinstellingen stabiel gebleven. Bij de grote hogescholen zijn het vooral de bedrijfskundige opleidingen die hoge ogen gooien. De middelgrote hogescholen leveren voornamelijk uiterst tevreden leerkrachten, verpleegkundigen, communicatie-experts en sociaal werkers af.

De CHE, die de afgelopen 7 jaar als eerste scoorde, raakt de beste positie als middelgrote hogeschool kwijt aan de Hogeschool Viaa met een nipt verschil. De twee christelijke hogescholen scoren steevast hoog in de ranglijst van middelgrote hogescholen. 

Bronnen: Keuzegids en ND



« Terug naar het overzicht