Kleuters zijn wezenlijk anders
08-08-2020
Volgens hoogleraar Sieneke Goorhuis in het Friesch Dagblad zijn kleuters wezenlijk anders. Prof. dr. Sieneke Goorhuis-Brouwer (1946) schreef bijna vijftien jaar artikelen over jonge kinderen in het Friesch Dagblad. Vandaag verschijnt haar laatste, over het belang van cultuur. Het is tijd dat anderen haar werk gaan overnemen. ,,Ik ben klaar.”
Ze was menig (groot)ouder tot steun als het gaat om de opvoeding en ontwikkeling van hun jonge (klein)kinderen.
Het was eind 2005 toen hoofdredacteur Lútsen Kooistra van het Friesch Dagblad haar opbelde met de vraag of ze columns voor de krant zou willen schrijven. Sieneke Goorhuis had net een congres gehouden over jonge kinderen met als thema Dolgedraaid en Kooistra vond dat zó interessant dat hij er graag stukjes over in de krant wilde. ,,Ik zei: ‘Ik denk niet dat ik dat kan.’ Maar hij zei: ‘Ik denk wel dat jij dat kunt, probeer het maar gewoon.’ En zo begon het”, vertelt Sieneke Goorhuis.
In die tijd werkte ze als orthopedagoog en hoogleraar spraakpathologie bij het Academisch Ziekenhuis (nu UMCG) in Groningen. ,,We hadden daar een spreekuur voor kinderen met communicatieve problemen, dus problemen met horen en spreken. Het viel me op dat er de laatste tien jaar, dus sinds 1995 toen er door de overheid achterstandsbeleid werd gevoerd, steeds vaker gezonde kinderen bij ons in de kliniek kwamen”, vertelt ze.
,,Op een gegeven moment was er met 40 procent van de kinderen die wij binnenkregen op het spreekuur niets aan de hand. Dat waren allemaal kinderen die zich ontwikkelden binnen de normale variatiebreedte van de ontwikkeling. Maar die hadden allemaal het stempel taalgestoord, aan autisme verwante contactstoornis, ADHD. Ik dacht: wat gebeurt hier?”
Ook nieuwsgierig? Lees verder bij Friesch Dagblad
Bron: Friesch Dagblad
« Terug naar het overzicht