Kamerbrief doorstroomtoets neemt onduidelijkheid rond toetsverschillen niet weg

16-07-2024

 

De PO-Raad heeft met verbazing kennisgenomen van een brief over de doorstroomtoets die het ministerie van OCW vandaag naar de Kamer heeft gestuurd. Daarin stelt staatssecretaris Mariëlle Paul dat de verschillen tussen de doorstroomtoetsen ‘simpelweg een reflectie zijn van het feit dat niet alle scholen dezelfde scores kunnen behalen’, en stelt vast dat dat een gegeven is ‘dat aandacht verdient en dat (juist) door de doorstroomtoetsen nog beter zichtbaar is gemaakt.’

Voorzitter Freddy Weima herhaalt de conclusie die vorige maand werd getrokken aan de hand van een themarapportage van de PO-Raad. "Het maakt voor de vo-kansen van een leerling uit welke van de zes toetsaanbieders je schoolbestuur heeft gekozen en dat is onacceptabel."

Staatssecretaris Paul vindt dat de PO-Raad daarmee geen recht doet aan de verschillende groepen die het primair onderwijs bedient en suggereert dat de verschillen tussen scholen onvoldoende zijn meegenomen in de themarapportage. "Een onjuiste aanname", aldus Weima.

"Natuurlijk zijn er toetsen die vooral worden afgenomen in het segment voor de moeilijker lerende kinderen en dat is meegenomen door ons data-team. Sommige tabellen konden we niet laten zien omdat dat ons juridisch kwetsbaar maakte voor schadeclaims. Maar nu het ministerie ze met naam en toenaam op tafel heeft gelegd, is dat een stuk eenvoudiger."

Lees verder op: PO-raad

Bron: PO-raad



« Terug naar het overzicht