Kabinet onderzoekt dwingendere opleidingskeuzes

30-05-2024

 

De demografische krimp en de arbeidsmarkttekorten zetten de vrije studiekeuze van jongeren onder druk. In de toekomst kan de overheid de capaciteit op bepaalde opleidingen begrenzen en studenten nog actiever richting opleidingen voor tekortsectoren sturen. Binnenkort komt OCW met een onderzoek naar sturende maatregelen.

In januari van dit jaar kwam de Staatscommissie Demografische Ontwikkelingen 2050 met een advies aan de regering om de migratie te matigen, maar die de groei van de economie wel overeind houdt. De commissie, die onder leiding stond van de huidige formateur Richard van Zwol, waarschuwde voor krimp: demografische krimp schaadt de economie en biedt ook geen ruimte voor gewenste migratie. Opleidingskeuzes van jongeren zijn daarom van extra belang.

Het vervolgonderwijs speelt een rol bij opvangen gevolgen van krimp
Werk met zogenoemde streefwaarden voor de bevolkingsgroei en kijk daarbij verder vooruit dan één kabinetsperiode, adviseerde de commissie. Het kabinet is onlangs met een reactie gekomen en ziet eveneens de gevaren van krimp van de beroepsbevolking. Zeker het vervolgonderwijs zou een rol kunnen spelen in het opvangen van die problemen, denkt het kabinet.

Eén van de voornaamste oplossingen wordt gezocht in het verbeteren van de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Dat moet leiden tot het verminderen van personeelstekorten, vooral in sectoren met maatschappelijke krapte.

Lees verder bij ScienceGuide

Bron: ScienceGuide



« Terug naar het overzicht