Inhuren docenten via uitzendbureaus onder kritiek
25-09-2019
De helft van de basisschooldirecteuren en directeuren in het speciaal onderwijs vindt dat commerciële bemiddeling op scholen wettelijk verboden moet worden. Het inhuren van leerkrachten via uitzendbureaus of detacheerders is volgens hen verspilling van publiek geld.
Dat blijkt uit een peiling onder schooldirecteuren van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) in samenwerking met de Volkskrant. In totaal vulden 586 directeuren de enquête in. Op een enkeling na werken zij allemaal in het basis- en speciaal onderwijs – de sectoren die het hardst getroffen worden door het lerarentekort.
De uitzendbranche ligt al langer onder vuur binnen het onderwijs. Scholen zijn vanwege het oplopende lerarentekort vaker genoodzaakt bemiddelaars in de arm te nemen. Die verdienen op deze manier aan het lerarentekort, luidt de kritiek.
Veel schoolleiders storen zich bovendien aan het feit dat sommige bemiddelaars leraren lokken met extra’s die zij zelf niet kunnen bieden, zoals een hoger instapsalaris. Uitzendkrachten worden niet alleen ingezet bij het vervangen van zieke docenten, ook reguliere vacatures worden steeds vaker op deze manier ingevuld.
Ondanks de kritiek heeft één op de drie directeuren het afgelopen jaar een uitzendbureau of headhunter ingeschakeld, blijkt uit de peiling. Een bijna even grote groep directeuren – circa 30 procent – heeft dat uit principiële overwegingen juist niet gedaan.
Lees het hele artikel
Bron: Volkskrant en AVS
« Terug naar het overzicht