Het onderwijs is niet gebaat bij enig chagrijn

13-05-2024

 

De laatste Staat van het Onderwijs (2024) heeft veel losgemaakt in diverse media. Klinkende cijfers, maar het blijft ploeteren. Als we tenminste de koppen in de kranten moeten geloven. Vandaag schreef iemand dat het nog nooit echt goed geweest is in het onderwijs. Elk jaar bleek weer hoe ellendig het gesteld is in ons werk; je zou er onderhand moedeloos van worden. Wie wil er nog werken in zo’n zinkend schip?

Het antwoord zijn wijzelf.

We moeten namelijk per direct ophouden met dit gejeremieer. We bevestigen daarmee het hardnekkige imago van het onderwijs. Zolang we de accenten blijven leggen – én laten leggen – op de ontwikkelpunten en voorbijsnellen aan al het goede in ons onderwijs, blijft het dweilen met een lekkende kraan.

Die lekkende kraan betreft de gehele lijn in het funderend onderwijs: van beleidsbepalers, curriculumschrijvers tot aan de uitvoerenden – wij dus – zitten boordevol chagrijn. Deels opgelegd – want nooit goed – maar deels ook vanuit onze eigen percepties. Met afhangende schouders, uitgebluste ogen, futloos haar en weinig kleur op de wangen geven wij invulling aan het meest fundamentele werk in ons land.

Wij gaan onze kinderen voor in verzuchting en zelfbeklag. We zijn aangeschoten wild als ons de maat genomen wordt – hoe onredelijk dan ook.

In plaats van de rug te rechten en vanuit rotsvast bewustzijn en grenzeloos zelfvertrouwen de waarnemers van inhoudelijke repliek te dienen en hen te wijzen op het vele moois in onze scholen, kunnen we slechts mompelen:

‘Zie je wel, het is weer niet goed! Ik werk me het snot voor de ogen en dan krijg je dit! Waar doe ik het toch voor?’

Het chagrijn helpt ons niet verder. Het onderwijs is daar niet bij gebaat en zeker de kinderen niet. Zij denken wel twee keer na om ook in het onderwijs te willen gaan werken. Het is regelrecht hel in het onderwijs en we doen te weinig om dat beeld te keren.

Waar zijn alle goede verhalen en hoopgevende voorbeelden van goed onderwijs? Waarom horen we te weinig van hen die het onderwijs fantastisch vinden? Waar zijn de resultaten waarmee je de boer op kunt?

Lees verder bij Het onderwijs is niet gebaat bij enig chagrijn

Bron: AVS



« Terug naar het overzicht