Het gymnasium is juist een verheffingsinstrument

24-06-2020

 

Twee weken geleden stelden Michael Merry en Willem Boterman in hun wetenschappelijk paper dat het categorale gymnasium in Nederland bijdraagt aan ongelijkheid in het onderwijs. De onderzoekers stellen dat het daarom vreemd is dat dit instituut nog bestaat. Vincent de Haan schrijft op ScienceGuide een interessant opinie-artikel waarin hij betoogt dat hun conclusie niet deugt.

"Als oud-gymnasiast was het lezen van dit artikel een vreemde gewaarwording: alle feitelijke premissen zijn heel herkenbaar, maar de conclusie die de auteurs trekken, is onjuist.

Het gymnasium is, zo stellen de auteurs, niet zo zeer een school waar je Grieks en Latijn kunt leren, of waar extra uitdaging geboden wordt aan extra slimme kinderen, maar vooral een instituut waar de elite zijn kinderen heen stuurt om het bij de elite behorende culturele kapitaal aan te leren. Het is dus een instituut dat het onderscheid tussen onderklasse en elite in stand houdt, en dan ook nog door de overheid bekostigd. Dit vinden de auteurs niet passen bij het streven van de overheid naar meer gelijkheid.

Sociale en culturele elites zijn van alle tijden

De auteurs vergeten echter iets cruciaals: sociale en culturele elites zijn van alle tijden, en die zullen ook niet verdwijnen als het gymnasium ophoudt te bestaan. De elites zullen hun kinderen nog steeds meenemen naar musea, tafelmanieren aanleren en op andere wijze hun cultureel kapitaal bijbrengen. Het is dan ook zaak dat de overheid niet de elites probeert uit te wissen, maar de leden van de onderklasse die dat willen en de kwaliteiten hebben, faciliteert zich tot de elite te verheffen. En daarvoor is het categoraal gymnasium een uitstekend middel!

Het gymnasium is namelijk een gratis toegankelijke plaats waar de elite samenkomt, en waar het kind uit de onderklasse zes jaar lang de gewoontes en gebruiken van die elite kan afkijken en zo op een natuurlijke wijze in de bovenklasse kan assimileren. Het enige wat je hoeft te doen om te worden toegelaten, is een afdoende cito-score aanleveren, en uit je comfortzone stappen. En in die comfortzone zit de crux."

Lees het hele artikel bij Science Guide



« Terug naar het overzicht