Herstelplan kabinet werkt alleen samen met de sector, structurele bekostiging essentieel
26-09-2024
Het kabinet gaat aan de slag met een herstelplan voor het verbeteren van de onderwijskwaliteit en het bieden van consistente sturing en structurele financiering voor schoolorganisaties. De PO-Raad vindt het goed dat het kabinet hier werk van maakt, maar verwacht wel dat dit een plan mét de sector is. Daarnaast maakt ze zich zorgen over de bezuinigingen rond kansengelijkheid.
De bewindslieden gaan met het Herstelplan stoppen ‘met losse maatregelen en geven meerjarig en samenhangend richting’. Het kabinet wil het volledige Herstelplan kwaliteit onderwijs in het voorjaar van 2025 delen met de Tweede Kamer.
PO-Raadvoorzitter Freddy Weima: “De dalende onderwijsresultaten dwingen de overheid om samen met de sector alles uit te kast te halen. Ik ben blij dat de roep om een Deltaplan vanuit het funderend onderwijs gehoord is door het nieuwe kabinet. Wij zijn wel heel benieuwd hoe het kabinet het Herstelplan gaat betalen, want de afgelopen jaren waren er vooral veel losse subsidies. Daarnaast is het cruciaal dat het Herstelplan niet van de overheid alleen is, maar van de sector en de overheid samen. Er is een gezamenlijke aanpak nodig van minstens tien jaar, gericht op de basisvaardigheden én de bredere ontwikkeling van kinderen, mét structurele financiering. Alleen zo maken we op de langere termijn het verschil.”
“De aanpak van het lerarentekort moet ook een belangrijk onderdeel zijn van het Herstelplan. Er gebeurt al veel in het onderwijs, maar er is meer nodig om het tij te keren. Zo weten we dat zij-instromers een goede aanvulling zijn op de sector, maar dat er tijdens hun opleiding en begeleiding als onderwijsstarter nog veel te verbeteren is. Bovendien werkt een wet die scholen tot in detail voorschrijft hoe ze hun personeelsbeleid moeten voeren averechts.”
Consistente sturing en structurele financiering
Het kabinet wil duidelijkheid bieden aan leraren, schoolleiders en schoolbestuurders met ‘langetermijndoelen, consistente sturing en structurele financiering voor structurele taken’. Daarbij moet geld volgens het kabinet ‘zoveel mogelijk landen in de klas, door heldere normen te stellen voor onderwijspersoneel en overhead’.
Weima: “Het is voor het primair onderwijs van essentieel belang dat er een einde komt aan de subsidieconfetti en dat het kabinet snel werk maakt van structurele financiering. Zo kunnen we meer onderwijsprofessionals een vast contract bieden en structureel de onderwijskwaliteit versterken. We horen graag wat deze plannen concreet betekenen voor de bekostiging, want op dit moment is zo’n vijftien procent van de inkomsten van een gemiddelde basisschool incidenteel. Daar moet snel verandering in komen.”
-----
Lees de onderwijsplannen van het kabinet
Lees verder bij: PO-raad
Bron: PO-raad
« Terug naar het overzicht