Coalitie en oppositie akkoord over minder bezuinigen op onderwijs
13-12-2024
De coalitiepartijen hebben een akkoord bereikt met vier oppositiepartijen (CDA, ChristenUnie, SGP en JA21) over het afzwakken van de geplande onderwijsbezuinigingen met 748 miljoen euro. Dat maakten deze partijen woensdagavond 11 december bekend. Dit betekent onder andere dat de maatschappelijke diensttijd behouden blijft, er niet bezuinigd wordt op salarissen van docenten in de Randstad en de bezuiniging op het godsdienstig vormingsonderwijs geschrapt wordt. Volgens Verus een verzachting van een begroting, die verder liefdeloos en pijnlijk blijft.
Verzachting
Jonge mensen hebben behoefte aan aandacht voor hun ontwikkeling en welbevinden als mens in deze maatschappij, juist in deze tijd waarin velen worstelen met hun mentaal welzijn. Verus vindt het dan ook goed om te zien dat er politieke partijen zijn die deze behoefte serieus nemen. Zij hebben zich sterk gemaakt hebben voor het behoud van het godsdienstig vormingsonderwijs. Om met de woorden van ChristenUnie-leider Mirjam Bikker de urgentie te onderstrepen: "Het is belangrijk in deze tijden van polarisatie dat we ruimte houden voor elkaars diepste overtuigingen."
Liefdeloos en pijnlijk
Tegelijk is daar de harde realiteit: er staan nog steeds liefdeloze en pijnlijke bezuinigingen overeind van opgeteld 1,2 miljard euro. Deze bezuinigingen komen voor het grootste gedeelte terecht in het hoger onderwijs. Ook de 250 miljoen euro korting op het primair onderwijs blijft helaas staan. De oppositiepartijen die de onderwijsbegroting steunen, zijn daar niet gelukkig mee. Zo stelt Henri Bontebal (CDA) expliciet dat de bezuinigingen "die overeind blijven, niet de onze zijn". Toch ontkomen de bewindspersonen op het ministerie van OCW er niet aan om deze bezuinigingen door te voeren, als het parlement eenmaal heeft ingestemd met de onderwijsbegroting. Wat Verus betreft is er nog steeds alle reden om te zeggen: doe het niet!
Informeel onderwijs
Tijdens de onderhandelingen over de onderwijsbegroting is er ook gesproken over het wetsvoorstel dat toezicht op het informeel onderwijs mogelijk moet maken. Er leven forse bezwaren bij experts over dit wetsvoorstel. Ook neemt de onrust in de samenleving snel toe. Reden voor SGP'er Chris Stoffer om bij de onderhandelingen zijn zorgen op tafel te leggen. Hij meldt - enigszins cryptisch - op zijn partijwebsite dat hij "goede hoop heeft dat dit op een bevredigende manier zal worden opgelost.”
Bron Verus
« Terug naar het overzicht