Basisscholen hebben toch behoefte aan een telefoonverbod in de klas

11-09-2024

 

Middelbare scholen hebben begin 2024 de mobiele telefoons geweerd uit het klaslokaal. In de klassen op basisscholen mogen de telefoons vanaf deze week niet meer mee. Maar daar waren sowieso al wel minder kinderen die rondliepen met een smartphone.

Leerlingen worden te veel afgeleid door mobieltjes, tablets en ‘slimme telefoons’. Onderwijsminister Mariëlle Paul kwam vorig jaar met de regel dat vanaf schooljaar 2024/2025 die apparaten niet meer welkom zijn in het primair en gespecialiseerd onderwijs.

Telefoon thuis of in de kluis

De basis- en gespecialiseerde scholen volgen daarmee de middelbare scholen op de voet. Het voortgezet onderwijs heeft de regel ‘telefoon thuis of in de kluis’ uitgerold. Leraren zijn daar maar wat blij mee, zo blijkt uit een rondvraag van de Algemene Onderwijsbond. In de klas is er meer rust en zijn kinderen geconcentreerder dan een half jaar geleden.

Niet achterblijven

Het primair onderwijs kon daarom niet achterblijven terwijl de PO-Raad wat afwachtende was. Waren de afspraken op basisscholen wel nodig? Het primair onderwijs zou namelijk helemaal niet zoveel last hebben van mobiele telefoons.

Lees verder bij: Nationale Onderwijsgids 

Bron: Nationale Onderwijsgids



« Terug naar het overzicht