9, 10 of 11 jaar: steeds meer kinderen gaan jong naar de middelbare school

07-09-2023

 

De afgelopen jaren komt het steeds vaker voor dat kinderen tussen 9 en 11 jaar al naar de middelbare school gaan. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In 2012 waren 2629 kinderen jonger dan 12 jaar toen ze naar de middelbare school gingen. In 2022 was dat aantal gestegen naar 4937 kinderen.

Het gaat vaak om "cognitief sterke" leerlingen die zijn uitgeleerd op de basisschool, waardoor ze niet meer worden uitgedaagd. Steeds vaker zoeken ouders en basisscholen naar passend onderwijs voor deze leerlingen.

---

'Hoogbegaafdheid is complex'
Bijzonder hoogleraar begaafdheid Anouke Bakx benadrukt dat hoogbegaafdheid een complex begrip is. "Er wordt vaak ook gedacht aan creatief denken en dat is niet per se heel positief voor het 'schoolse' leren. Want je denkt out of the box, je ziet meerdere perspectieven."

Daarom denkt ze dat het passender is om kinderen die hun onderwijstraject versnellen "cognitief sterke leerlingen" te noemen. "En daar zitten zeker ook hoogbegaafde kinderen tussen natuurlijk."

Onderzoek bevestigt dat het versnellen van onderwijs positieve gevolgen heeft, met name voor de cognitieve ontwikkeling en, in mindere mate, voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van het kind. Ondanks de positieve effecten geeft Bakx aan dat "er heel goed individueel bekeken moet worden of het versnellen van onderwijs past bij het kind. En dat hangt vooral samen met karaktereigenschappen en niet alleen of een kind cognitief sterk is."

Lees het hele artikel bij NOS

Wil jij je ontwikkelen op het gebied van signalering en begeleiding van begaafde leerlingen? Neem dan een kijkje op deze website.

Bronnen: NOS, Radboud Centrum Sociale Wetenschappen



« Terug naar het overzicht