12 tips voor het verlagen van werkdruk
30-01-2025
De werkdruk in het onderwijs is erg hoog. Met 24,1% is het onderwijs de sector met het hoogste percentage burn-outklachten. Hoe kun je als leraar zelf de werkdruk verlagen? In dit artikel lees je 12 tips waarmee je deze, binnen je eigen mogelijkheden, kunt verlagen.
Van leraren wordt verwacht dat ze een duizendpoot zijn, waardoor er weinig tijd overblijft voor het voorbereiden van lessen. Ook de invoering van Passend onderwijs heeft gezorgd voor een toename van werkdruk. Er is een groeiend aantal leerlingen dat extra begeleiding nodig heeft, maar de klassen zijn te groot om onderwijs op maat te kunnen bieden. Verder worden het lerarentekort en de overladenheid van het programma genoemd als oorzaken van werkdruk.
Martijn Balm, leraar voortgezet onderwijs: “Ik merk dat ik tegen veel grenzen aanloop. Het lokaal is te klein, er zijn te grote groepen, te veel verschillende leerplannen en zorgplannen. Er is onvoldoende tijd om alles uit je lessen te halen. Daarom stop ik buiten mijn werktijden om nog veel extra tijd in het voorbereiden van lessen en zorgplannen. Als leraar moet je altijd ‘aan staan’ en na een hele dag lesgeven, heb ik eigenlijk te weinig energie voor al die andere taken. En dat geeft werkdruk.”
Brechje Brand, leraar speciaal onderwijs: “Ik werk in het speciaal onderwijs met kinderen die langdurend ziek zijn. Onze leerlingen hebben veel veiligheid en rust nodig, maar door het lerarentekort kunnen wij ze dit helaas niet meer bieden. Dat gaat mij aan het hart en geeft mij werkdruk.”
Hoe kun je zelf werkdruk te lijf gaan?
Met de volgende tips kun je zelf, binnen je eigen mogelijkheden, de werkdruk verminderen.
« Terug naar het overzicht