Vijf vacatures, geen enkele sollicitant

10-09-2021

 

Een remedial teacher voor de klas, een stagiair met een eigen groep: de nood loopt op. Alleen landelijk en langetermijnbeleid kan de schade van het lerarentekort beperken, analyseert het Onderwijsblad van de AOb.

Een uitgerekt elastiekje dat op knappen staat, zo omschrijft Mariël Jurgens de formatie op haar school. Vlak voor de zomervakantie trekt ze aan de bel bij de Onderwijsblad-redactie. Haar Godelindeschool kreeg nul sollicitanten op vijf fulltime vacatures. De school telt meer dan zeshonderd leerlingen en staat in Naarden. “Dat is geen grote stad. En wij zijn geen achterstandsschool. De spoeling was al eerder dun, maar helemaal niemand… daar ben ik echt van geschrokken.”

Jurgens vat het in allerijl opgezette noodplan samen: “Er gaat een remedial teacher voor de klas. Een lio-stagiair krijgt een groep – we gaan haar daarbij zo goed mogelijk begeleiden natuurlijk. Er is een gepensioneerde leerkracht die langer doorwerkt. En één van de aanvankelijk zes nieuwe kleuterklassen is wegbezuinigd. Niet omdat er geen geld is, maar omdat er geen leraren zijn. Op die manier kunnen we een vierdaagse schoolweek net voorkomen.”

Op sociale media regent het onvervulde fte’s

Het zijn lapmiddelen. Tijdelijke oplossingen die de druk op bevoegde leraren verder verhogen. Op sociale media reageert onderwijspersoneel op de vraag of hun team compleet is dit schooljaar. In de antwoorden regent het onvervulde fte’s. Annemiek Wirsching werkt op een vso-school in Zaandam met een ‘noodscenario bezettingsplaatje’. De school mist 1,4 fulltime leerkrachten. Waardoor niet elke groep een leerkracht heeft en sommige praktische vakken niet worden gegeven.

Bovenal, schrijft Wirsching: ‘Leerlingen krijgen niet de aandacht die ze nodig hebben. Al werken wij natuurlijk heel hard om de kinderen er zo min mogelijk last van te laten hebben. Het blijft wel onderwijs.’ Ze plaatst er knipoog bij, en de cynische opmerking: ‘Op naar het nieuwe schooljaar!’

Vlak voor de zomer brengt het ministerie van Onderwijs cijfers naar buiten over het lerarentekort in de vijf grote steden (G5). Den Haag heeft in februari dit jaar – als alle semi-oplossingen voor het vervangen van bevoegd personeel worden meegerekend – al gemiddeld 15 procent te weinig leraren. Dat is evenveel als in Almere. Amsterdam en Rotterdam komen uit op 13 procent, Utrecht op 5. Demissionair onderwijsminister Arie Slob ‘verbreedt’ de vraag naar buiten de G5, laat hij de Tweede Kamer in juni weten. Cijfers uit de rest van Nederland verwacht hij binnenkort.

Slob koos afgelopen jaren voor een regionale aanpak van het lerarentekort. Wanneer hij deze toelicht, klinkt het vooral heel vaag. Nederland is wat de tekorten betreft onderverdeeld in 67 regio’s waar ‘veel activiteiten’ in gang zijn gezet, schrijft hij in december vorig jaar aan de Tweede Kamer. 240 maar liefst, aldus de bijgevoegde monitor.

Resultaat van al die activiteiten is dat de lokale samenwerking is ‘versterkt’, dat ‘succesfactoren gespecificeerd’ zijn en dat ‘concrete plannen’ en een ‘gemeenschappelijk doel’ helpen om concurrentie te verminderen. 160 geplande activiteiten om tekorten terug te dringen of te voorkomen – 40 procent van het totaal – konden nog niet doorgaan. Dit waren vooral de activiteiten waarbij ‘de betrokkenheid van leerkrachten/docenten noodzakelijk was’.

Lees verder bij de AOB

Bronnen: Rijksoverheid, CenterData, AOb 



« Terug naar het overzicht