Rekenvaardigheden veel tweedeklassers niet op niveau

27-02-2024

 

De rekenvaardigheid van veel 14-jarigen ligt onder het beoogde niveau van het referentiekader rekenen. Het is de vraag of ze aan het einde van het vo de wettelijk gevraagde referentieniveaus 2F (vmbo) en 3F (havo/vwo) halen. Dat blijkt uit het Peilonderzoek Rekenen en Wiskunde dat de Inspectie van het Onderwijs heeft gepresenteerd

In het peilonderzoek is ook uitgebreid onderzocht hoe vo-scholen werken aan het bevorderen van de vaardigheden van hun leerlingen in rekenen en wiskunde. Gemiddeld krijgen de tweedeklassers 2,5 uur wiskundeles per week. De meerderheid van de scholen biedt buiten schooltijd extra reken- en wiskundelessen aan leerlingen met leerachterstanden. Ook de houding van leerlingen tegenover rekenen en wiskunde zijn in kaart gebracht. Hierbij komt naar voren dat veel leerlingen het vak wiskunde niet leuk vinden en er het nut niet altijd van inzien.

Het peilonderzoek is afgenomen in het voorjaar van 2022, vlak na een periode van schoolsluitingen en thuisonderwijs vanwege de coronapandemie. De invloed hiervan is niet specifiek onderzocht. Schoolleiders en docenten gaven in het onderzoek wel aan dat zij ten opzichte van de pre-coronatijd vaker negatieve veranderingen zien in het leergedrag (motivatie en concentratie) en de leerprestaties (achteruitgang). Dit geldt in iets sterkere mate voor de pro- en vmbo-scholen dan voor de havo/vwo-scholen.

Henk Hagoort: “De uitkomst van deze peiling laat zien dat het rekenniveau van tweedeklassers zorgelijk is. De afgelopen jaren hebben scholen volop ingezet om de basisvaardigheden in het voortgezet onderwijs te versterken. Het gebrek aan leraren in het onderwijs speelt hen hierbij parten. Die zijn juist op de scholen waar leerlingen deze het hardst nodig hebben, niet altijd voorhanden. Het is om die reden dat de gezamenlijke onderwijspartijen een nieuw kabinet hebben opgeroepen om de allerhoogste prioriteit te geven aan het verminderen van het tekort aan leraren en schoolleiders." Op woensdag 28 februari debatteert de Tweede Kamer over het lerarenbeleid.

Bron: VO-Raad

 



« Terug naar het overzicht