Positieve effecten van Programma Schoolmaaltijden

03-01-2024

 

Het Programma Schoolmaaltijden zorgt ervoor dat leerlingen met meer energie in de klas zitten en dat er in gezinnen minder stress is over voedselonzekerheid. Dat is de conclusie van een onderzoek in opdracht van het ministerie van OCW.

Het onderzoek wijst ook uit dat een aanzienlijk deel van de leerlingen wordt bereikt voor wie het programma is bedoeld. Een andere conclusie is dat het voor de deelnemende scholen over het algemeen goed uitvoerbaar is.

Adviezen
In het onderzoeksrapport staan ook adviezen. Een daarvan luidt dat het ministerie van OCW er verstandig aan zou doen om het incidentele programma structureel te maken. Veel scholen maken zich namelijk zorgen over het tijdelijke karakter ervan. Naar verwachting zouden meer scholen uit de doelgroep deelnemen als het een structureel programma was zonder einddatum.

Ook geven de onderzoekers het advies aan scholen om meer aandacht te hebben voor gezonde maaltijden. Nu kiezen scholen nog vaak uit gemak en om de kosten te drukken voor bepaalde maaltijden die niet zo gezond zijn. Ouders die niet kiezen voor een schoolmaaltijd voor hun kind(eren), maar voor een boodschappenkaart waarmee zij zelf voedsel kunnen kopen, zouden meer gestimuleerd kunnen worden om in de winkel gezonde keuzes te maken, zo staat in het rapport.

Bron: Rijksoverheid, VOS ABB



« Terug naar het overzicht