Kamer ongelukkig met rolvervaging Inspectie en NVAO bij toezicht onderwijskwaliteit

13-10-2023

 

De Kamer vindt dat de rol van de Inspectie en de NVAO onduidelijk is. Docenten worden nu door beide organisaties van het kastje naar de muur gestuurd als zij problemen met de onderwijskwaliteit van een opleiding melden. De minister erkent dat, maar laat de aanpak daarvan aan een nieuw kabinet.

De aanleiding voor het debat was een accreditatie-zaak bij Fontys, waar een onderwijsvernieuwer verantwoordelijk bleek voor zowel een bekritiseerde onderwijsvernieuwing als de accreditatie van een opleiding. Dit leidde begin dit jaar tot veel onrust binnen die instelling, maar ook in de Kamer.

Kamerleden deden tijdens het debat voorstellen om zulke incidenten voortaan te voorkomen. Zo moet de medezeggenschap beter en sterker georganiseerd worden, moeten door mislukte onderwijsvernieuwingen gedupeerde studenten gecompenseerd worden en moeten de rollen van de NVAO en de Inspectie worden verhelderd. Als het fout gaat, wijzen die twee instanties nu naar elkaar, verzuchtte de Kamer.

--

Minister ziet het ook niet altijd goed gaan tussen NVAO en Inspectie
De minister erkende dat zorgen over de huidige gang van zaken terecht zijn. “Bij signalen kan de Inspectie gericht onderzoek doen, en die gegevens kunnen worden doorgegeven aan de NVAO. Dat is de huidige praktijk, maar werkt dat dan alle omstandigheden goed? Ik denk dat dat die zorgen daarover terecht zijn. Ik denk dat het ook heel erg belangrijk is om dit mee te nemen naar zo’n beweging met instellingsaccreditatie. Welke andere dingen vragen we dan van de Inspectie en de NVAO als het niet goed gaat?”, liet hij optekenen. De minister zei wel dat het aan een nieuw kabinet is om instellingsaccreditatie verder vorm te geven.

Lees het hele artikel bij ScienceGuide

Bron: Science Guide



« Terug naar het overzicht