Kabinet geeft dringend advies aan scholen: telefoon uit de klas

04-07-2023

 

Het ministerie van Onderwijs komt met een dringend advies voor scholen, waarin staat dat leerlingen geen mobieltje mee de klas in mogen nemen, behalve als daar een speciale reden voor is. Er komt geen wettelijk verbod, maar een richtlijn. Het gaat ook om tablets en smart-horloges.

De maatregel gaat per 1 januari 2024 in en geldt voor leerlingen in het voortgezet onderwijs. Over de basisscholen wordt morgen een besluit genomen, voor het mbo en de hogescholen geldt het dringend advies uit Den Haag niet.

Minister Dijkgraaf van Onderwijs vindt dat een telefoon alleen het lokaal in mag als daar een medische reden voor is of als die gebruikt moet worden voor de les, bijvoorbeeld digitale vaardigheden, zo bevestigen bronnen berichtgeving van het AD.

Mobieltjesafspraak nog niet van toepassing op het primair onderwijs
De vandaag aangekondigde afspraken over beperkt gebruik van mobiele telefoons in de klas zijn vooralsnog alleen van toepassing op het voortgezet onderwijs. In het primair onderwijs zijn de zorgen over uitwassen met mobieltjes veel minder aan de orde. De PO-Raad overlegt nog met leden over de vraag of deze afspraken ook van toepassing moeten zijn op onze sector.

Lees meer bij NOS

Bronnen: OCW, NOS, PO-Raad



« Terug naar het overzicht