Een nieuw schooljaar....wat verandert er?

31-08-2023

 

AVS zet aan het begin van het nieuwe schooljaar voor jou een aantal zaken op een rij die anders zijn dan voorheen… Soms gaat het om kleine wijzigingen, en soms zijn de veranderingen groot.

Bewegingsonderwijs
Scholen in het primair onderwijs en het speciaal basisonderwijs moeten in groepen 3 t/m 8 ten minste twee lesuren per week bewegingsonderwijs op het rooster zetten. In de praktijk komt dat neer op ten minste twee lessen van 45 minuten per leerling per week. Een bevoegd docent moet de lessen geven en het lesprogramma moet aansluiten bij de kerndoelen voor bewegingsonderwijs. 

Doorstroomtoets
De eindtoets in groep 8 is niet meer. In plaats daarvan is de doorstroomtoets gekomen, om te benadrukken dat we toetsen om de ontwikkeling van kinderen te volgen (de term eindtoets suggereerde enigszins dat de kinderen klaar waren met leren). Scholen nemen de doorstroomtoets in februari af. Er komt één week (eind maart) waarin leerlingen zich aanmelden voor de middelbare school. Doordat er één aanmeldweek komt, veranderen de stappen van het schooladvies en de toets:

  • Scholen melden zich tussen 1 oktober en 15 november aan voor een doorstroomtoets.
  • Leerlingen ontvangen tussen 10 en 31 januari hun voorlopig schooladvies.
  • Leerlingen maken in de eerste twee weken van februari de doorstroomtoets.
  • Uiterlijk 15 maart ontvangen de scholen de uitslag van de doorstroomtoets.
  • Leerlingen en ouders ontvangen uiterlijk 24 maart van hun school het definitieve schooladvies.
  • Tussen 25 maart en 31 maart melden alle leerlingen zich tegelijk, met hun definitieve advies, aan op de middelbare school. Leerlingen die de overstap maken naar het voortgezet speciaal onderwijs (vso) kunnen zich al eerder met een voorlopig schooladvies aanmelden bij het vso.

OCW gaf in januari een vernieuwde Handreiking schooladvisering uit.

Aangepaste onderzoekskaders Inspectie van het Onderwijs
Op 6 juli heeft Minister Dijkgraaf de nieuwe onderzoekskaders voor de Inspectie voor het Onderwijs vastgesteld. Met deze wijzigingen kan de Inspectie scherper focussen op de basisvaardigheden. Het nieuwe onderzoekskader gaat per 1 augustus 2023 in.

Zie Nieuwe onderzoekskaders inspectie vastgesteld

Wet uitbreiding bestuurlijk instrumentarium onderwijs van kracht
Op 1 augustus 2023 gaat de Wet uitbreiding bestuurlijk instrumentarium in. De wet biedt meer mogelijkheden om in te grijpen bij ernstige misstanden op scholen. De definitie van wanbeheer is uitgebreid en de wet maakt het mogelijk om een ‘spoedaanwijzing’ te geven.

Nieuw stroomschema voor aanvragen TLV

lees verder bij AVS

Bron: AVS



« Terug naar het overzicht